| Lukijapalautetta | Tuotetiedot | Myyntipaikat | Otteita kirjasta | Arvostelukappale |

Tutustu kaikkien tuntemaan romutransuun Markus Kuotesahoon.

”Kiinnostavien arkielämän tarinoiden ohella parasta kirjassa on se, että jutut tulevat suoraan Markuksen suusta. Voit sielusi korvin kuulla hänen upeaa murteista murinaa perkeleillä höystettynä, vaikkei kirjassa kirosanoja joka rivillä viljellä. Markuksen itsensä ja Kirsi-Maria Hiltusen ottamat kuvat vangitsevat silmät. Kirjaa ei haluta päästää pois näpeistään.”
– Kirsi Kissis blogissaan Manykissis

 

Ihana kirja, suorastaan elämäntapaopas. Markus Kuotesaho kannustaa esimerkillään ihmisiä rohkeasti kulkemaan omaa tietään.
@sateenvarjoton Instagram

Markus-kirja Koikkelan verkkokaupasta nyt alennettuun hintaan 24,00€ (sis. alv 10%) – alennusta ovh-hintaan 6€ eli 20%.

avainlippuKuinka Markuksesta tuli kaikkien tuntema transvestiitti, romunkerääjä ja tunnettu mediapersoona? Tempaudu mukaan Markuksen tarinaan lapsuudesta oman uran ja itsensä etsimiseen ja näihin päiviin asti. Kirjassa kerrotaan mm.

 • lapsuudesta 60-luvulla, jolloin lapset saivat olla vapaasti omillaan;
 • villin lapsen vaikeuksista koulunkäynnissä;
 • hapuiluista Markuksen etsiessä omaa työuraa;
 • ujouden voittamisesta ja oman transvestisuuden hyväksymisestä;
 • rakkaudesta.

Oman tarinansa lomassa Markus pohtii mm. elämää, kohtaloa, itseluottamusta ja periksiantamattomuutta. Kirja on tehty yhteistyössä Markuksen kanssa lukuisten haastattelujen pohjalta ja muokattu ja korjailtu Markukselta saadun palautteen pohjalta. Kirjassa kuuluu Markuksen ääni: iso osa tarinasta on Markuksen itsensä kertomana sitaateissa.

”On tämä Markuksen tarina niin mielenkiintoinen, ettei malttais lopettaa lukemista!” tuumasi Markus itse lukiessaan kirjaansa.

Katso otteita Markuksen kanssa käydystä ensimmäisestä haastatteluhetkestä YouTubesta:

romutransu Kuotesaho Markus
Tiesitkö, että Markus on paitsi hyvä kertomaan tarinoita, myös hyvä piirtäjä? Kirjassa on tarinan lisäksi useita Markuksen piirtämiä autoja ja traktoreita. Kirjasta selviää monita asioita, joista ei aiemmin ole julkisuudessa puhuttu!

Mukana elämänviisauksia, vitsejä ja runsaasti valokuvia

Kirja sisältää Markuksen elämäkerran lisäksi osuvia elämänviisauksia ja parhaita vitsejä sekä lähes 200 valokuvaa: noin 80 kuva-aarretta Markuksen kuva-albumeista (mm. kuvia lapsuudesta ja transvestiittiuden alkuajoilta), 11 Markuksen piirtämää traktori- ja autokuvaa ja Kirsi-Marian ottamia kuvia vuodelta 2020.

Kirjan on kirjoittanut ja tehnyt Kirsi-Maria Hiltunen, Koikkelan Kustannuksen kirjailija, yrittäjä, kuvittaja.

Kirja Markus Kuotesahosta julkistettiin 26.9.2020 Ruukissa. Auktorisoitu elämäkerta on myynnissä Koikkela Kustannuksen verkkokaupassa ja jälleenmyyjillä.

Markus Kuotesaho haastattelussa
Kirja Markus Kuotesahosta tehtiin haastatteluiden pohjalta. Kirjasta löytyy kuvamateriaalia myös näistä hetkistä (kuvassa pari esimerkkisivua).

Lukijapalautetta

 • ”Markus Kuotesaho on valloittava oman tiensä kulkija. Ihanasti oma itsensä sisäisesti ja ulkoisesti. Sen myös tämän kirjan mukaansatempaavat tarinat osoittavat.” Kirsi Kissis blogissaan Manykissis.
 • …avartava henkilökuva Suomen kuuluisimmasta transvestiitistä ja romunkerääjästä Markus Kuotesahosta. […] Kuortesaho kuvaa rehellisesti tuntemuksia, joita naiseksi muuntautuneena lähteminen ’kylille’ toi tullessaan. […] Ihana kirja, suorastaan elämäntapaopas. Markus Kuotesaho kannustaa esimerkillään ihmisiä rohkeasti kulkemaan omaa tietään. @sateenvarjoton Instagramissa 22.3.2021
 • ”On tämä Markuksen tarina niin mielenkiintonen, ettei malttais lopettaa lukemista!” Markus Kuotesaho
 • ”Kieltämättä Markus on legenda jo eläessään ?”, @lillinlukunurkka, Instagram 5.1.2021.
 • Kyllä on Markus tämän hienon ja itsensä näköisen ja kuuloisen kirjan ansainnut! Respect Markus?”, @kirjarietut, Instagram 24.9.2020
 • Vihdoin kunnon kirjallisuutta☺️”, Janne Lahti, Instagram 22.9.2020
Markus Kuotesaho legenda jo eläessään
Palautetta Instagramissa @sateenvarjoton
Markus Kuotesaho legenda jo eläessään
Palautetta lukijalta @kirjarietut Instamissa
Markus Kuotesaho legenda jo eläessään
Palautetta kirjasta Instagramissa @lillinkirjanurkka
romutransu Markuksesta kirja
Palautetta lukijalta Markuksen kirjasta.

Tuotetiedot

 • Kirjoittaja: Kirsi-Maria Hiltunen
 • Nimi: Markus Kuotesaho – legenda jo eläessään
 • ISBN sid. 978-952-69515-0-8, pdf 978-952-69111-9-9 (ekirja tulossa)
 • Kannen kuvat, kansisuunnittelu: Kirsi-Maria Hiltunen
 • Kuvittaja
  • Vuoden 2020 valokuvat: Kirsi-Maria Hiltunen
  • Vanhemmat valokuvat Markus Kuotesahon valokuva-albumeista
  • Traktori- ja autopiirrokset: Markus Kuotesaho
 • Sidottu kovakantinen kirja
 • Koko 21 x 14,8 cm
 • Sivuja 192, painettu korkeatasoiselle paperille (G-Print 130g)
 • Kieli suomi
 • Julkaistu syyskuussa 2020
 • Taitto Kirsi-Maria Hiltunen
 • Kustantaja Koikkela Kustannus, Ruukki, Suomi
 • Painopaikka Rannikon Laatupaino, Vihanti, Suomi

Kirjan myyntipaikat

Saatavilla Koikkela Kustannuksen omasta verkkokaupasta alennettuun hintaan 24,00€ (sisältää alv 10%) – alennusta 6,00€ eli 20%. Halutessasi voit saada kirjaan Markuksen nimikirjoituksen ja omistuskirjoituksen ilman lisämaksua.

Myynnissä jälleenmyyjillä mm. Ruukissa, Haapajärvellä, Ylivieskassa – katso  Koikkelan tuotteiden jälleenmyyjät.

Otteita kirjasta

Oman uran etsimistä

”Se oli semmosta haikailua kaikki. Olin ku eksyksisä. Ei niinkö tajunnu ees kiinnostuneensa autoista, ku ei kotona ollu mittään. Ja isälläki oli aina se toivomus, että työläiseksi johonki, ei mittään ommaa. Se oli aina hyvillään, ku möin jonku auton pois, että jos se nyt ymmärtäs lopettaa ja rupiais työläiseksi.”
1970-luvulta lähtien Markus salaa haaveili ja suunnittelikin autohajottamon perustamista, kunnes vuonna 1984 lopulta perusti sen. Vihdoin löytyi ala, joka tuntui omalta.
transvestiitti Markus Kuotesaho
Elämäkertakirjassa on lähes 200 valokuvaa, joista noin 80 on aarteita Markuksen albumeista.

Transvetismin tuskallinen alku

Alussa Markus valikoi tarkasti, missä uskalsi käydä näyttäytymässä transvestiittivaatteissa ja keräsi rohkeuttaan.

”Se oli helevetin tuskallista se alaku. Vaan sitte alako tapahtua. Mää kävin kirjastosa, usiammanki kerran. Mutta ne oli aina vaan valittuja paikkoja, misä mää uskaltiin käyä. Toisinaan tulin Raahestaki kottiin, etten ollu uskaltanu käyä missään. Ja siinä pikkukaupan eesä kyttäsin, että ku ei näy muita, niin uskaltaa mennä. Se oli niin toivotonta.”

 

Viiksiä Markus silti piti vielä kauankin aikaa, kuten ensimmäisistä transsuilukuvistakin näkee. Niistä luopumiseen liittyy oma tarinansa.

”Ku se oli Jussi-vainaan puotiin joku ukko tullu ja sanonu, että ku minä katon, että tyttö polokee pyörällä. Tyttö hammeessa polokee, minä kohalla hilijentelen, niin sillä oliki viikset! Että onko se totta? Sen jäläkeen mää leikkasin ne viiksetki pois.”

Tasa-arvo

Markus ihmettelee, miksi nykyajan naiset eivät halua pukeutua hameisiin.

”Kyllä kai minusta hame on niin seksikäs vaate. Kaikki naisethan on niin ku transvestiitteja, ku niillähän on aina miesten vaatteet. Ne on kaikki käytännössä alkanu ollee transsuja, niin sitä ei huomata. Mutta ku on se yks mies, elikkä minä, joka pittää hametta, niin sitä pidetään ihimeellisenä. Eihän siitä oo mulle ollu palijo muuta ku etua pitemmän päälle.”

Historian saatossa naiset ovat taistelleet oikeudesta pukeutua housuihin. Olisiko nyt sitten miesten aika taistella oikeudesta pukeutua hameisiin?

”1950-luvulla naiset taisteli, että sai pukkeutua miehiksi. Se alako muuttuu se asennekki. Mutta ku mies pukkeutuu naiseksi, se on kamala asia. Se ei oo minun mielestä tasa-arvoa.”

uutta lukemista
Markuksen elämäkertakirja sisältää tarinoiden lisäksi Markuksen mietelauseita ja vitsejä sekä runsaasti kuvia.

Itseluottamus

”Kaikkihan jollaki lailla loppujen lopuksi luottaa itteesä. Pittää niitä elämän varsiteitä pitkästi taapertaa, ennen ku tajuaa, että se itseluottamus on hirveen kliseinen juttu. Joku saattas vaikka hirviän itseluottavaisesti korjata autoa ja särkiä sen. Ja sitte ruveta kuitenkin toistaki autoa korjaamaan ja särkiä senki. Ja kuitenki vaan luottaa itteesä, että kyllä mää kaiken hallitten. Niin onko se sillon itseluottamusta vai typeryyttä?”

Arvostelukappale

Toimittajana tai arvostettuna kirjabloggaajana voit saada ilmaisen arvostelukappaleen. Tilaa kirja Markus Kuotesahosta suoraan Koikkela Kustannukselta lähettämällä sähköpostia osoitteeseen

kirsimaria.hiltunen {et} koikkela.fi.

Lataa Mediatiedote Markus Kuotesahon elämäkerrasta

sisäpiiri lukutoukille
Lukutoukan oma kerho