| Kaipuu joen varrelle | Sekoitus pohjalaista ja karjalaista |
| Karjalaista menoa! | Työura ja opinpolkua |
| Kirsi-Maria Hiltusen julkaisuluettelo |

Hei! Olen Kirsi-Maria Hiltunen eli Kiiki – yrittäjä, kirjailija, kuvittaja, runoilija, taiteilijasielu ja valokuvaaja, kahden vilkkaan lapsen äiti sekä etelä-pohojalaasen isännän puoliso. Siikajokivarressa Pohjois-Pohjanmaalla asuva monipuolinen persoona. Koikkela Kustannuksen takana oleva pienyrittäjä, joka hoitaa kirjojen tekemisen alusta loppuun (kirjoittamisesta kuvittamiseen ja taittoon), SoMe-kanavat, nettisivujen teon+ylläpidon ja kaikki muut pienkustantamon tehtävät. Tekemisestä ei ole siis pulaa!

Olen helposti innostuva, mielikuvitusrikas, uuteen heittäytyvä henkilö. Kiinnostuksen kohteita riittää, mm. kirjallisuus, musiikki, taide, tiede, sisustus, puutarhasuunnittelu, käyttöliittymät ja käytettävyys, kaikki kaunis ja etenkin vanha (huonekalut, esineet, vaatteet, korut, kengät jne.).

Kirjailija Kirsi-Maria Hiltunen
Kirsi-Maria on uuteen heittäytyvä persoona, joka rakastaa mm. pukeutumista ja naamiaisia. Kuva Nastymonkeey.

Harrastan lasten kanssa touhuamista, kirjoittamista, lukemista, valokuvausta, Taekwon-Doa (vihreä vyö), uintia, laskettelua, puutarhan suunnittelua+laittoa, sisustamista, askartelua lasten kanssa, laulua, musiikin kuuntelua, elokuvia, maalausta, piirtämistä, naamiaisia, lautapelien pelaamista, kirpputorien koluamista, leivontaa. Lisäksi soitan pianoa joskus omaksi iloksi ja tanssin. Siinä muutama ilonaiheeni mainitakseni!

Suurimmat ilonaiheeni ja tärkeimmät asiat elämässäni ovat ihana perheeni ja yhteinen kotimme – meidän oma pesäkolo, jossa saamme olla vapaasti omia itsejämme – sekä rakkaat läheiseni. Kiitos perheelleni ja läheisilleni kaikesta siitä tuesta, huolenpidosta ja rakkaudesta, jonka he antavat.

Kirjailija, bloggaaja, tubettaja Kirsi-Maria Hiltunen ja lapset Roosa ja Eepi
Kirjailija, bloggaaja Kirsi-Maria Hiltunen lastensa Roosa-Ilonan ja Eemil-Eepin kanssa. Kuva Lets Photo.

Kaipuu joen varrelle

Olen kotoisin Siikajoen varrelta, parikymmentä kilometriä nykyiseltä kotipaikaltani. Kävin kääntymässä opiskeluaikana Oulussa ja Haukiputaalla – joihin rakkaus minut kuljetti. Mutta kaipuuni maaseudun rauhaan jokivarteen toi minut ja mieheni Siikajokivarteen.

Löysimme mieheni kanssa ihanan maapaikan Siikajokivarresta peltojen ja metsien keskeltä. Päätimme siirtää tähän vanhan, vuonna 1918 rakennetun hirsitalon. Sitä urakkaa olemme tehneet kymmenen vuotta – puuhaa riittää, koska haluamme käyttää mahdollisimman paljon vanhaa materiaalia ja perinteisiä menetelmiä.

Rakastamme ihanaa, luonnonkaunista paikkaamme. Joki vie murheet mennessään ja tuo niin paljon kauneutta elämään.

Oma jokiranta rauhoittaa mieltä.
Koikkelan jokirannassa kasvaa kauniita ulpukoita. Luonnonkauniissa maisemassa sielu lepää.

Sekoitus pohjalaista ja karjalaista

Juuriltani olen melko mukava sekoitus. Isäni on Paavolan pakanoita, kuten sanonta kuuluu. Hänen äitinsä eli mummoni sukujuuret ovat Kuusamossa ja isän isän suku puolestaan Paavola-Rantsila seudulta.

Äitini koti oli Vihannissa, mutta hän syntyi Savonlinnassa. Äitini äiti oli kotoisin Punkaharjulta, äitini isä – ukko, kuten isoisää karjalaisittain kutsutaan – puolestaan Viipurin läänin Pyhäjärveltä.

Luonteeltani olen sekoitus ujoa pohjalaista ja rempseää, tulisieluista karjalaista. Oudossa paikassa ja seurassa tulee esiin ujo puoleni: olen mieluummin hiljaa ja seuraan tilannetta. Tutussa seurassa sen sijaan juttua ja ääntä riittää senkin edestä.

Kirsi-Maria, Reni, Roosa-Ilona ja Eemil-Eepi
Kirjailija, bloggaaja Kirsi-Maria Hiltunen sekä muu Koikkelan väki eli Reni, Roosa-Ilona ja Eemil-Eepi juhlatunnelmissa.

Karjalaisesta luonteenpiirteestä kertoo runoni kirjasta Tuu sie niin mieki tuun!:

Iloista eloa,
rajatonta riemua,
äänekästä menoa,
hulvatonta hälinää,
herkkää itkua,
viiltävää voihketta,
totista tulisuutta,
räiskyvää luonnetta,
sielukasta laulua,
tunteikasta tanssia,
leiskuvaa lempeä.
Miten on yhteen heimoon
saatu mahtumaan niin paljon elämää?
Kirsi-Maria Hiltunen

 

Minun ja Renin lapset ovatkin sitten vielä vinhampia sekoituksia: heissä yhdistyvät minun puolelta pohjois-pohjalaisuus, savolaisuus ja karjalaisuus sekä isän puolelta etelä-pohjalaisuus!

Karjalaista menoa

Sekä ukko eli isoisäni että isoäitini olivat tiiviisti mukana Karjalaseuran toiminnassa ja aktiivisuus on periytynyt sekä äidilleni, joka on toiminut kymmeniä vuosia Paavolan Karjalaseuran hallituksessa, että minulle.

Vuodesta 2016 asti olen ollut Paavolan Karjalaseuran hallituksen jäsen ja nykyisin myös sihteeri ja seuran nettivastaava. Lapsemme kulkevat mukana karjalaisten kokouksissa kuten edelliset sukupolvet aikanaan.

Karjalaisuus on niin vahvana perheessä, että isäni, joka on pohjoispohjalainen juuriltaan, on intoutunut karjalaisten toimintaan mukaan mm. seuran varapuheenjohtajaksi ja juhlissa lipunkantajaksi.

Karjalaisiin juuriin liittyvä runokirja on ensimmäinen julkaisuni.

Kirjailija vastajulkaistun teoksensa kanssa
Kirjailija Kirsi-Maria Hiltunen uunituoreen taiderunokirjansa Tuu sie niin mieki tuun! kanssa.

Työura ja opinpolkua

Tähän astisesta työurastani suurimman osan olen tehnyt IT-alalla mm. Nokialla. Olen ollut monenlaisissa tehtävissä, mm. käyttöliittymäsuunnittelijana, projektipäällikkönä, konseptointimanagerina ja ohjelmistotestaajana.

Olen suunnitellut ja tehnyt parille yhdistykselle/yritykselle nettisivut – viimeisimpinä näiden Koikkelan sivujen lisäksi Paavolan Karjalaseuran, VisitSiikajoen (sivut poistuneet), KauhaCenterin ja Koikkelasta kajahtaa! -blogin sivut. Kauniiden nettisivujen suunnittelu on mukavaa puuhaa.

Olen ollut Siikajokilaakso-lehden toimittajana muutaman vuoden ajan. Nykyään kirjoitan artikkeleita Raahen seurakunnalle. Lisäksi olen opettanut joitakin kursseja ammattikoulussa sekä MaVa-koulutuksessa (eli maahanmuuttajien ammatilliseen koulutukseen valmentavassa koulutuksessa). Minulla on ammatillisen opettajan pätevyys.

kansallispuvussa jokirannassa
Kirsi-Marian lempipaikka kotona on jokiranta. Kauniin Räisälän kansallispuvun Kirsi-Maria sai maisteriksi valmistuessaan lahjana mieheltään. (Kuva: Roosa Mäki-Uuro)

Luottamustehtäviä on yllä mainittujen Paavolan Karjalaseura ry:n sihteerin ja nettivastaavan lisäksi Raahen seurakunnan kirkkovaltuuston ja viestinnän vastuuryhmän jäsenyys.

Vuosien varrella olen ehtinyt opiskella monenmoista, sillä olen innokas oppimaan. Aina tilaisuuden tullen olen opiskellut. Olen tietojenkäsittelytieteen maisteri ja muihin opintoihin kuuluu mm. matematiikkaa lähes laudatur-opintojen verran, psykologiaa, kasvatustiedettä, monikulttuurisuutta, kognitiotiedettä, tilastotiedettä, ammatillisen opettajan opinnot, projektipäällikkökoulutus, yrittäjyyskoulutus ja markkinointikoulutuksia.

Jos osaamiseni kiinnostaa enemmän, olen tehnyt esityksen Swayhin.

Elämäntarinani lukemisen, tarinoiden ja kirjojen parissa löydät Koikkelan tarina -sivulta. Tämä Koikkela Kustannus on minun unelmani eli sen tarina on myös minun tarinani.

lastenkirjailija Kirsi-Maria Hiltunen
Vuonna 2018 Kirsi-Maria Hiltuselta ilmestyi kaksi lastenkirjaa sekä uusi valokuvarunokirja. (1. kuva: Maria Pääkkö)

Toivottavasti viihdyt kirjojeni parissa! Kuulisin mielelläni kokemuksiasi, joten saa laittaa kommentteja tai viestejä!

PS: Ihmetteletkö nimikirjoitusta Kiiki? Minua on sanottu Kiikiksi niin kauan kuin muistan. Aina ja kaikkialla. Vanhempani, siskoni, mummoni, ystävät, koulukaverit, opettajat, työkaverit, kaikki ovat aina sanoneet minua Kiikiksi.

Nimen taisin saada ihan pienenä yrittäessäni sanoa Kirsi-Mariaa – en osannut sanoa vielä kirjaimia R ja S, joten nimi vääntyi lähes muotoon Kiiki. Niinpä siitä lähtien minua on kutsuttu Kiikiksi.

Kirsi-Maria Hiltusen julkaisuluettelo

Roosa-Ilona Mäki-Uuro, Eemil-Eepi Mäki-Uuro, Kirsi-Maria Hiltunen: Roosan ja Eepin puuhakirja. Väritettävää + tehtäviä + loruja + vitsejä. Koikkela Kustannus 2022. ISBN 9789526951553

Kirsi-Maria Hiltunen: Alakko nää värittää? Tehtäviä ja värityskuvia Oulusta. Koikkela Kustannus 2021. ISBN 9789526951546

Kirsi-Maria Hiltunen: Markus Kuotesaho – legenda jo eläessään. Koikkela Kustannus, 2020. ISBN 9789526951508

Kirsi-Maria Hiltunen: Aliisa ja Eetvartti & kaverisynttärit. Kuvita oma tarinasi! Koikkela Kustannus, 2019. ISBN 9789526911182

Kirsi-Maria Hiltunen: Pariskunnan puuhakirja. Koikkela Kustannus, 2019. ISBN 9789526951515

Kirsi-Maria Hiltunen: Ihmeitä täynnä on syntymä ja kuolema. Koikkela Kustannus, 2018. ISBN 9789526911120

Kirsi-Maria Hiltunen: Hilpertti Hiiren ja ystävien värityskirja + tehtäviä. Koikkela Kustannus, 2018. ISBN 9789526911113

Kirsi-Maria Hiltunen: Hilpertti Hiiren ja ystävien hauska päivä Hietamaalla. Koikkela Kustannus, 2018. ISBN 9789526911106

Kirsi-Maria Hiltunen: Tuu sie niin mieki tuun! Books on Demand, 2017. ISBN 9789515684264