Vieraskynä: runokirja-arvostelu @matkalaukullinenkirjoja

karjala-aiheisia runoja

@matkalaukullinenkirjoja (Instagram) luki Karjalasta evakkotielle lähteneen isänsä kanssa Kirsi-Maria Hiltusen runokirjan Tuu sie niin mieki tuun! Suuri kiitos aivan ihanasta palautteesta! ?
(Kuvat ja teksti Instagram-tililtä @matkalaukullinenkirjoja)

Kirja-arvostelu julkaistu alunperin Instagramissa: @matkalaukullinenkirjoja 14.9.2019.

Sain @koikkelakustannus Kirsi-Marialta hänen kirjoittamansa runokirjan Tuu sie niin mieki tuun!

Juureni ovat isäni puolelta Karjalassa. Kolmannessa kuvassa oleva runo tiivistää omat ajatukseni karjalaisuudesta ja sen vaikutuksesta elämässäni melko täydellisesti ❤️

kirja karjalaisuudesta
Tämä kiitosruno vastasi.@matkalaukullinenkirjoja mukaan täysin hänen näkemystään karjalaisuudesta.

Annoin 80-vuotiaan isäni lukea kirjan ja pyysin häntä kommentoimaan. Tässä evakkolapsen vuosimallia 1939 ajatukset kirjasta ja sen runoista:

”Ensimmäisellä selauksella hämmästyttää miten tekstin tekijään ovat voineet vaikuttaa isoäidin, joka ei myöskään ole evakko, tarinat? Varsinkaan kun hänellä itsellään ei ole omakohtaista kokemusta Karjalasta ja karjalaisuudesta. Hän on uskomattomalla tavalla oivaltanut ja sisäistänyt karjalaisuuden olemuksen.

Kirjassa löytyvät kaikki karjalaisten luonteenpiirteet uskomattoman tarkasti eriteltynä, samoin ympäristö, luonto ja elintavat. Lukijalle syntyy hallusinaatio siitä, että kirjailija olisi itse kokenut kaiken kirjoittamansa. Kaikki kunnia tekijälle karjalaisuuteen ja heimoon perehtymisestä.

Itselleni tuli lukiessa mieleen sukuni vaiheet, omien vanhempieni ja sukuni tarinat sekä kaipuu Karjalaan. Koin tekstin eletyn elämäni kertauksena!

Kirjailijan runot ovat oma lukunsa, niihin on tiivistetty kaikki olennainen Karjalaan ja karjalaisuuteen liittyvä. Lukeminen nosti tunteet pintaan! ” ☀️?????

runoja Karjalasta
@matkalaukullinenkirjoja ja hänen Karjalasta kotoisin oleva isänsä kokivat liikutuksen hetkiä runokirjan parissa.