Kirjavinkki Helmet-lukuhaasteeseen 2021, kohdat 1, 2, 3, 4, 6, 17, 22, 28, 29, 36, 41, 45

Helmet-lukuhaaste 2021

Tässä kirjavinkki Sinulle, jonka vuoden listalla on Helmet-lukuhaaste 2021! Anne-Riikan teos sopii yllättävän moneen kohtaan tämän vuoden haasteessa. Mihin kohtaan sovittaisit tämän valaisevan, koskettavan teoksen? Takaan, että kirja saa aikaan tunnemyllerryksen! ???????

Jos siis pidät tosipohjaisista, koskettavista teoksista ja selviytymistarinoista, suosittelen lisäämään tämän haastelistallesi:

Anne-Riikka Hanhela: Riennän, Ruut, riennän elämään itseni näköiseen

Seuraavassa selitettynä kaikki Helmet-lukuhaasteen kohdat, joihin tämä teos soveltuu.

Helmet-lukuhaaste 1: Kirjassa kirjoitetaan päiväkirjaa

Kirja muodostuu päähenkilön päiväkirjasta: hän kirjoittaa muistiin omaa elämäänsä, omaa rakkaus- ja kasvutarinaansa. Kuten viimeinen luku alkaa:

”Päiväkirjani on valmis. On lokakuu 2002. Unelmani. Se toteutui! Että kirjoitin. Kirjoitin sinusta ja minusta.”

Helmet-lukuhaaste 2: Kirjan on kirjoittanut opettaja

Kirjan kirjoittaja, Anne-Riikka Hanhela, on aineenopettaja, kouluttaja ja kasvatuspsykologi. Hän on mm. opettanut psykologiaa lukiossa. Tämä vankka tietotaito näkyy tekstissä syvällisenä ymmärryksenä ja pohdintoina, reflektointina.

Helmet-lukuhaaste 3: Historiallinen romaani

Kirjassa Ruut kirjoittaa paitsi omia muistelmiaan eli omasta henkilöhistoriastaan lapsuudesta lähtien, myös mm. oman mummonsa muistelmia, kuinka hän kertoi mm. ajoistaan lottana, ja sitä kautta valottaa Suomenkin historiaa. Muistelmista näkyy hyvin kulloistankin ajankuvaa ja tunnelmia. Tarinan lomassa selviää päihderiippuvuuden hoidon historiaa.

Helmet-lukuhaaste 4: Joku kertoo kirjassa omista muistoistaan

Teos on sekoitus faktaa ja fiktiota. Tarina pohjautuu Anne-Riikan omiin kokemuksiin läheisriippuvana ja alkoholistin avovaimona, joten kyllä, Anne-Riikka kertoo kirjassa myös omista muistoistaan.

Helmet-lukuhaaste 6: Kirja kertoo rakkaudesta

Paitsi tarina läheisriippuvuudesta ja alkoholismista, kirja kertoo myös rakkaudesta; se kertoo kahden nuoren aikuisen rakastumisesta ja vaikeasta suhteesta sairauksiensa kanssa. Kirja kertoo myös eheytymisestä.

Helmet-lukuhaaste 36. Kirjassa liikutaan ajassa

Romaanissa nivoutuvat yhteen muistelmat eri kausilta: Ruutin elämästä lapsuudesta aikuisuuteen, mummon muistelmat sota-ajoilta, tädin lapsuusajan muistelut jne. Ruut kirjoittaa näistä kaikista päiväkirjaansa. Tarinan lomassa käsitellään suomalaisen yhteiskunnan muutosta ja elämänkaarta.

Helmet-lukuhaaste 17: Kirjan nimessä on kirjan päähenkilön nimi

Kirjan nimessä esiintyvä Ruut on myös kirjan päähenkilö. Ruut on se, joka kirjassa kirjoittaa päiväkirjaa omista muistoistaan. Hän kertoo omaa rakkaus- ja kasvutarinaansa.

Helmet-lukuhaaste 22: Kirjassa ajetaan polkupyörällä

Tarinassa ajetaan pyörällä useimmissakin kohdissa. Ruut mm. ajaa polkupyörällä siskonsa luo sinä yönä, kun hän käy ensimmäisillä treffeillä Andrean kanssa. Ja kuinkas sitten kävikään? Se selviää lukemalla!

Helmet-lukuhaaste 28: Kirja, jonka lukemisesta on sinulle hyötyä

Paitsi romaani, Anne-Riikan kirja on paljon muutakin. Tarinan lomassa kirja kertoo läheisriippuvuudesta ja alkoholismista riipaisevalla tavalla. Tämän lähemmäs ei voi tunne- ja tietotasolla päästä näitä sairauksia, jollei itse ole niitä kokenut. Paitsi sairauksista, kirja kertoo myös niistä toipumisesta. Kirjassa kerrotaan hyvin Minnesota-hoidosta ja matkasta kohti eheyttä.

Kirjan lukemisen jälkeen ymmärtää paremmin sitä todellisuutta, jossa läheisriippuvat ja alkoholistit elävät. Kuten Kalle Lähde kirjoittaa kirjan alkusanoissa: ”Jos haluaa kertoa tarinansa auttaakseen muita, on kirjoitettava itseään säästämättä. Tämä kirja on kirjoitettu valtimoverellä. Kiitos Anne-Riikka.

Helmet-lukuhaaste 29: Kirjan henkilön elämä muuttuu

Kirjan päähenkilöiden Ruutin ja Andrean elämät muuttuvat ja mullistuvat tarinan edetessä moneenkin otteeseen. Tarinan alussa Ruut ja Andrea tapaavat ja rakastuvat, muuttavat yhteen. Pahenevat alkoholismi ja läheisriippuvuus kuitenkin muuttavat rakkaussuhteen hiljalleen joksikin aivan muuksi. Traagisten vaiheiden kautta Ruut ja Andrea löytävät kuitenkin tarvitsemansa hoidon ja aloittavat matkan kohti toipumista ja eheyttä.

Helmet-lukuhaaste 41: Kirjassa matkustetaan junalla

Kirjassa ei varsinaisesti kerrota junamatkasta, sillä junalla matkustaa Andrea eikä Ruut, jonka päiväkirjamerkintää romaani on. Mutta junista puhutaan kirjassa useinkin, sillä Andrea matkustaa usein junalla Oulusta Helsinkiin ja pariskunnan Lapuan asunto sijaitsee junaradan vieressä. Juna ja junarata ovat tärkeässä osassa myös eräässä kirjan käännekohdassa, jossa Andrean – ja sitä myötä Ruutinkin – elämä muuttuu ratkaisevasti…

Helmet-lukuhaaste 45: Kirjan on kirjoittanut pohjoismainen kirjailija

Anne-Riikka Hanhela asuu Oulussa ja on kotoisin Paavolasta, joten hän on hyvinkin pohjoismainen! ☺️

Siinäpä vasta Helmet-lukuhaaste 2021 -kirjavinkki!

Lisää tietoa (mm. otteita ja lukunäytteitä) Anne-Riikan teoksesta löydät Koikkelan sivuilta. Jos haluat tietää lisää sairauksista alkoholismi ja läheisriippuvuus, kannattaa lukea Anne-Riikan blogijulkaisut aiheesta.

Kirja on saatavilla Koikkelan omasta verkkokaupasta sekä jälleenmyyjiltä.

Onnea lukuhaasteeseen ja mielenkiintoisia hetkiä kirjojen parissa! ?

PS: Klikkaa tästä niin pääset tutkimaan muut Helmet lukuhaaste 2021 kirjavinkit:

PPS: Ja jos haluat nähdä Helmet lukuhaaste 2021 listan kokonaisuudessaan, löydät sen Helmet-kirjaston sivuilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *