Hei ihanat lukijat ja Koikkelan sivuja seuraavat! Tänään haluan kertoa aina ajankohtaisesta aiheesta läheisriippuvuus ja alkoholismi, joita käsittelee myös esikoiskirjani Riennän, Ruut, riennän elämään itseni näköiseen. Esikoisromaanini pohjautuu omakohtaisiin kokemuksiini, joten tiedän mistä puhun kertoessani läheisriippuvuudesta ja alkoholismista.
Jos joulu ei olekaan ilon juhla?
Mietinpä tässä joulun kynnyksellä… Näin joulun lähestyessä eletään monen mielestä vuoden ihaninta aikaa, mutta joillekin joulu ei merkitsekään sydämen iloa, rakkautta, toivoa, rauhaa, rentoa yhdessäoloa. Joillekin joulu on piinaavaa ahdistusta alkoholismin ja läheisriippuvuuden keskellä.
Monissa perheissä joulun odotus ja joulun aika ovat täynnä lämpöä, yhdessäoloa, jouluntuoksuja, perinteitä, jouluherkkuja ja -koristeita, joululahjojen antamista ja saamista. Jouluvalot ja lyhdyt palavat pihoilla, kynttilät haudoilla. Lapset avaavat jännityksellä joulukalentereitaan, kirjoittavat Joulupukille. Jouluna jotkut matkustavat, toiset haluavat olla kotona kiireettömästi, tapaavat sukulaisiaan, ystäviään, kuka mitenkin.
Yhtä kaikki joulu on useimmille meistä rakkautta, toivoa, uskoa, hiljentymistä. Joulu tuo meille sanomaa – joillekin hengellistä, toisille muunlaista henkisyyttä, joka tapauksessa jotain toivottavasti arjesta positiivisesti erottavaa ja pysäyttävää, merkityksellistä.
Mutta joillekin lapsille ja aikuisille joulunaika voi olla piinaavaa, kärsimätöntä, rauhatonta, kestämätöntä, karmivaa odotusta, salailua, peittelyä, valheita ja pelkoa, ahdistusta, yksinäisyyttä, kauhua, väkivaltaa…
”Taasko, kohtako, eikö mikään koskaan muutu, en jaksa tätä, taasko, pelkään!”
Nämä karmivat joulun odotukset saattavat olla virtaheposi olohuoneessa, ulkopuolisilta kätketty sairautesi perheessä. Päihde- ja siihen liittyvät läheisriippuvuussairaudet ovat asettuneet kotiisi asumaan.
Läheisriippuvuus on vääränlaista vahvuutta
Ehkä sinä tai joku perheenjäsenistäsi sairastatte päihderiippuvuutta, ja te kaikki olette sairastuneet päihteidenkäyttöä salaavaan ja lopulta sitä ylläpitävään, vääränlaiseen vahvuuteen: läheisriippuvuuteen. Rakkauden vastakohta pelko on peittänyt uskosi ja toivosi.
Tästä pelosta, siihen liittyvistä tunteista ja tuntemuksista ja läheisriippuvuudesta parisuhteessa kerron esikoiskirjassani. Kerron kirjassa päähenkilöiden Ruutin ja Andrean kautta koskettavaa tarinaa siitä, millaista Ruutin elämä on alkoholistimiehen, Andrean, puolisona. Miten läheisriippuvuus ilmenee alkoholistisessa parisuhteessa. Kerron siitä, mitä läheiset kokevat.
Andrean ja Ruutin tarina voisi olla monin paikoin myös minun tarinaani siltä ajalta, kun itse elin alkoholistin puolisona. Emme vain ymmärtäneet parisuhteessamme, että elimme alkoholismin ja läheisriippuvuuden keskellä. Luulimme läheisriippuvaa suhdettamme rakkaudeksi.
Jos tunnet, että aihe koskettaa sinua tai olet kiinnostunut tietämään perhesairauksista alkoholismi ja läheisriippuvuus, tartuthan kirjaani, luet näitä blogipostauksiani ja otat asioista selvää! Tutkimalla läheisriippuvuutta saat ehkä näkökulmia siihen, onko suhteesi läheisriippuvuuteen pohjautuva vai aitoa rakkautta ja jakamista, rakkauden antamista ja saamista.
Tänä päivänä tiedän, että alkoholismista kärsivässä parisuhteessa ja perheessä ei ole aitoa rakkautta. Rakkautta, miten sen nyt tänä päivänä ymmärrän.
Alkoholismi ja läheisriippuvuus parisuhteessa ja perheessä
Käsittelen alkoholismia ja läheisriippuvuutta esikoiskirjassani Minnesota-hoidon näkökulmasta. Se on myös kirjani keskeinen viitekehys. Nämä perhesairaudet kuormittavat yhteiskuntaamme rankasti. Noin 10 % kaikista päihteitä käyttävistä sairastuu jossakin elämänsä vaiheessa päihderiippuvuuteen.
Ja mieti: jokaisen päihderiippuvan lähellä on vähintään viisi läheisriippuvuudesta kärsivää perheenjäsentä! Oletko sinä kenties yksi heistä? Tai tunnetko tällaisen ihmisen? Onko kenties sukulaisesi, ystäväsi, naapurisi, työkaverisi, koulukaverisi tällainen hiljainen kärsijä?
Läheisriippuva myös mahdollistaa päihteitä käyttävän läheisensä alkoholin, keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden tai huumeiden käytön jatkumisen. Omavoimaiseen vahvuuteensa sairastuneena läheisriippuva läheinen kursii, paikkaa, hoitaa, ylihuolehtii alkoholisti-narkkari-lääkeriippuvaisen perheenjäsenensä tämän jokaisen ”turnauksen” jälkeen ”pystyyn”. Ja sama meno voi jatkua perheessä vuodesta toiseen.
Jos päihderiippuva ei raitistu, hän kuolee sairauteensa! Valitettavasti meillä Suomessa liian monelle käy näin. Ja valitettavasti meillä Suomessa lääkärikuntakaan ei laajemmin ymmärrä sairauden perinnöllistä, kemiallista puolta. Sitä, että mikä tahansa keskushermostoon vaikuttava aine merkitsee päihderiippuvuutta sairastavalle vähitellen tappavaa myrkkyä.
Täysraitistuminen ainoa keino toipua alkoholismista
Lääkärit eivät välttämättä tunnista vastaanotolleen tulevaa potilasta päihderiippuvuutta sairastavaksi. Potilas tulee ehkä valittamaan työuupumustaan, masennustaan, unettomuuttaan tai jo ties monennettako kertaa tapahtunutta tapaturmaa – joka ei todellakaan ole seurausta humalassa törttöilystä, ei tietenkään. (Tosi asiassa potilas on jälleen kerran kaatunut, pudonnut tms. humalassa tai muissa päihteissä ollessaan. Mutta tätä hän ei tietenkään kerro lääkärille.)
Niinpä lääkäri määrää mielialalääkkeitä, unilääkkeitä, vahvoja kipulääkeitä, kehottaa käyttämään alkoholia vähemmän… Sillä seurauksella, että tästä eteenpäin potilas sekä juo että ”vetää mömmöjä”. Ja kun tämä lääkäri ei enää uusi reseptejä, mennään seuraavalle lääkärille.
Joku lääkäri ehkä ounastelee alkoholin tai lääkkeiden väärinkäyttöä ja kehottaa menemään A-klinikalle. Sielläpä vasta päihderiippuvaisen mieltä hellitäänkin. Siellä juoppo, narkkari, lääkeriippuvainen saakin kuulla, että ongelmiin löytyy ratkaisu, kun käyttää päihteitä vähän vähemmän. Neuvotaan oikein kohtuukäyttöä, opastetaan pitämään päiväkirjaa, ettei lipsahda vaikkapa tuo viinan käyttö yli kohtuukäytön rajan.
Tosiasiassa raitistuminen on mahdollista vain ja ainoastaan lopettamalla kaikenlaisten keskushermostoon vaikuttavien aineiden käytöt. Narkkaria ei voida hoitaa raittiiksi subutexilla, juoppoa ei voida hoitaa antabuskuurilla, lääkeriippuvaista ei voida hoitaa korvaamalla yksi PKV-lääke toisella PKV-lääkkeellä.
Päihderiippuvuus on alkuperäinen, perinnöllinen, kuolemaan johtava sairaus
Kirjoitan kirjassani Riennän, Ruut, riennän elämään itseni näköiseen loppusanat: ”Päihderiippuvuus on perinnöllinen, kuolemaan johtava sairaus. Alkoholismi ja läheisriippuvuus ovat vakavia sairauksia. Hoitamattomina ne aiheuttavat erilaisia psykosomaattisia oireita; työuupumusta, masennusta, jopa perheväkivaltaa, lasten huostaanottoja, liikenneonnettomuuksia, korkeita itsemurhatilastoja ja ennenaikaisia kuolemia. Mutta, ennen tätä kaikkea: häpeää, tuskaa, vihaa, syyllisyyttä, katkeruutta ja vaikenemisen.
Masennuslääkkeitä syödään Suomessa joka vuosi valtavat määrät. Lääkäreiden määrääminä. Keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet ovat myrkkyä päihderiippuvuutta sairastavalle. Kirjani kertoo paitsi alkoholismista ja läheisriippuvuudesta, myös niistä toipumisesta ja
eheytymisestä, itsetutkiskelusta ja tietoisesta pyrkimyksestä kasvaa ihmisenä, sukupuolesta ja iästä riippumatta.”
Ainoa keino toipua alkoholismista on luopua täysin kaikista aineista, jotka vaikuttavat keskushermostoon, yskänlääkkeestä alkoholiin.
Hae apua ajoissa
Siispä. Näin joulun odotuksen keskellä haluan sanoa sinulle rakas lukijani: jos tunnistat itsesi, perheesi, jonkun tuttavasi tilanteen blogikirjoituksestani, ethän jää odottamaan joulua, joka piinaa ja ahdistaa. Pikatestinä voi toimia vaikka blogipostauksen kuvasarja: minkälaisia tunteita se sinulle aiheuttaa? Jos mieleesi nousee ahdistus, voisiko se johtua siitä, että kaikki ei ole kunnossa?
Voit saada apua läheisillesi ja itsellesi esim. jostain Minnesota-hoitoa tarjoavista hoitolaitoksista tai mennä johonkin paikkakuntasi AA- ja Al-anon-keskusteluryhmiin. Kunhan et jää yksin.
Toivottavasti voit saada myös näkökulmaa kirjastani Riennän, Ruut, riennän elämään itseni näköiseen. Monet ovat tulleet kiittämään minua luettuaan sen. Sen jälkeen he ovat ymmärtäneet, mitä nämä perhesairaudet alkoholismi ja läheisriippuvuus tarkoittavat.
Lisätietoa Minnesota-hoidosta löydät esimerkiksi seuraavilta sivuilta:
Sekä alkoholismista että läheisriippuvuudesta on mahdollista toipua. Minnesota-mallisessa hoidossa hoidetaan alkoholistin lisäksi läheisriippuvaa, sillä hän tarvitsee hoitoa samalla tavalla kuin alkoholisti.
Seuraavassa blogipostauksessani käsittelen läheisriippuvuutta tarkemmin. Ensi kertaan!
Hyvää joulun odotusta,
PS: jos olet kiinnostunut näistä aiheista ja haluat lukea, millaista alkoholistin ja läheisriippuvan yhteiselämä todellisuudessa on, tartu kirjaani Riennän, Ruut, riennän elämään itseni näköiseen. Kirjaa on saatavilla mm. Koikkelan verkkokaupasta.
Lukunäytteitä voit kuunnella YouTubessa: