| Riipaiseva tarina rakkaudesta | Aiheina alkoholismi ja läheisriippuvuus |
| Lukijapalautetta | Tuotetiedot | Myyntipaikat |
| Otteita ja lukunäytteitä kirjasta | Arvostelukappale |

avainlippuTositapahtumiin pohjautuva romaani, sieluun asti koskettava teos aiheina mm. alkoholismi, läheisriippuvuus, oman itsensä etsiminen ja eheytyminen. Selviytymistarina. Saatavilla painettuna ja e-kirjana.

”Tarina matkasta pimeyteen ja takaisin valoon. Matkasta, jonka monet tekevät vain yhteen suuntaan. Käsissäsi on Ruutin Andrean tarina, mutta myös minun ja tuhansien muiden, jotka ovat sairastuneet alkoholismiin tai läheisriippuvuuteen. Ja toipuneet.

Jos haluaa kertoa tarinansa auttaakseen muita, on kirjoitettava itseään säästämättä. Tämä kirja on kirjoitettu valtimoverellä. Kiitos Anne-Riikka.”

Ote romaanin esipuheesta
Kalle Lähde, raitistunut alkoholisti, päihdeterapeutti, kirjailija

 

”Jo kirjan ensimmäiset sivut kietovat mukaansa tiivistunnelmaiseen tarinaan riippuvuuksien varjostamasta elämästä. Teoksessa kuvaillaan kouriintuntuvasti niitä kaikkia tunteita ja kipeitä tilanteita, joita viinapiru tuo mukanaan asettuessaan ihmisten arkeen asumaan.”
Kirsi Kissis blogissaan Manykissis.blog

Anne-Riikka Hanhelan esikoisromaani vie lukijan riipaisevalle matkalle Ruutin ja Andrean rakkaustarinaan.

Ruut ja Andrea. Tällaista rakkautta, ainutlaatuista! Olimme tunteneet toisemme aina. Sinä luet minun ajatukseni, ennen kuin ehdin ne itse lukea! Kaksi vallatonta, toisiinsa rakastunutta nuorta, sydän levällään.

Emme tunteneet, miten kaikki ei ollutkaan… aivan normaalia – ei alun alkaenkaan normaalia – Andrean alkoholinkäytössä. Ei tullut mieleeni ihmetellä sinä sunnuntainakaan, jolloin Andrea oli ensimmäisen kerran soittanut minulle ehdottaen tapaamista ennen iltajunaan hyppäämistään. Hän oli humalassa soittaessaan, humalassa sunnuntaina jo aamupäivästä?! Pikku-siskoni ei tahtonut saada selvää hänen puheestaan, mutta minä kirmasin onnesta humaltuneena puhelimeen. En minä kuullut laiskana kitalakeen lonksuvaa puheennuottia, en kuunnellut rytmin ja refleksien hitautta. Halusin kuulla ja kuulin ihastuneen nuoren miehen, joka hykerteli yhdessä minun hykertelyni kanssa.

Ennen tapaamistamme ruokaravintolassa hänen oli pitänyt juoda monta litraa kahvia – ei suinkaan jännityksestä, kuten vielä silloin kohdatessamme vihdoin sunnuntai-iltapäivällä ruokaravintolassa luulin, vaan selvitäkseen päihtymyksestään ennen minun tuloani. Andrea oli juhlinut keskiviikosta asti. Neljän päivän juomaputki.

Tuota kaikkea minä en tiennyt. Tai jos olisin tiennyt, en olisi kuitenkaan ymmärtänyt varoa. Rakkaus on sokea ja vielä sokeampaa on riippuvuus! Kuluttava rakkaus ja vielä kuluttavampi riippuvuus.

Ote kirjasta Riennän, Ruut, riennän elämään itseni näköiseen –

 

tositapahtumiin pohjautuva romaani
Riennän, Ruut, riennän elämään itseni näköiseen on tositapahtumiin pohjautuva romaani, joka sekoittaa faktaa ja fiktiota.

Riipaiseva tarina rakkaudesta

Tarina kriisistä ja kärsimisestä.
Tarina läheisriippuvuudesta ja alkoholismista.
Tarina kasvusta ja kehityksestä kohti eheyttä.

Tositapahtumiin pohjautuva romaani kietoo kerrontaansa faktaa ja fiktiota; päähenkilöiden Ruutin ja Andrean kasvukertomukset, heidän sukujensa historiaa sekä suomalaisen yhteiskunnan tapahtumia ja asenneilmastoa sota-ajalta näihin päiviin asti.

Romaani kertoo päihderiippuvan läheisenä elämisestä, kuluttavasta, läheisriippuvasta rakkaudesta, kärsimisestä ja lopulta selviämisestä. Kriisin edessä pysähtyminen, nöyrtyminen, henkinen työ – yksin ja yhdessä vertaistensa kanssa ponnistellen – ja turvautuminen omavoimaisuuden sijasta itseään Korkeampaan Voimaan vievät päähenkilön lopulta kohti uudenlaista, sisäistä mielenrauhaa.

Päihde- ja läheisriippuvuussairaudet minnesotahoidon näkökulmasta ovat romaanin keskeinen viitekehys. Nämä perhesairaudet kuormittavat yhteiskuntaamme rankasti. Päihderiippuvuudesta kärsii 10-15 % suomalaisista. Jokaisen päihderiippuvan lähellä on vähintään viisi läheisriippuvuudesta kärsivää perheenjäsentä.

Aiheina vaietut alkoholismi ja läheisriippuvuus

Alkoholismi on Suomessa edelleen vaiettu asia. Meillä ei ymmärretä perhesairautta nimeltään alkoholismi. Suuri osa lääkärikunnastamme käsittää alkoholismin masennuksen ja päihteiden liikakäytön seuraukseksi. Syvemmälle alkoholismiin perehtyneissä maissa, kuten Ruotsissa ja USA:ssa, diagnosoidaan masennus seuraukseksi alkoholismista. Kyseessä on perinnöllinen, kuolemaan johtava sairaus.

Alkoholismi ja läheisriippuvuus ovat vakavia sairauksia. Hoitamattomina ne aiheuttavat erilaisia psykosomaattisia oireita; työuupumusta, masennusta, jopa perheväkivaltaa, lasten huostaanottoja, liikenneonnettomuuksia, korkeita itsemurhatilastoja ja ennenaikaisia kuolemia. Mutta, ennen tätä kaikkea: häpeää, tuskaa, vihaa, syyllisyyttä, katkeruutta ja vaikenemisen.

Masennuslääkkeitä syödään Suomessa joka vuosi valtavat määrät. Lääkäreiden määrääminä. Keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet ovat myrkkyä päihderiippuvuutta sairastavalle.

Anne-Riikan romaanissa esiintyvä Minnesota-malliin pohjautuva hoitolaitos Etelä-Pohjanmaalla on tehnyt merkittävää ja uraauurtavaa työtä Suomessa hoitaessaan alkoholismia perhesairautena ja auttaessaan alkoholisteja perheineen toipumaan. Merkittävää työtä tekee niin ikään vuonna 2011 Naantaliin perustettu Rehappi-hoitolaitos, joka tarjoaa päihdehoidon lisäksi läheishoitoa päihderiippuvan läheisille. Nykyään Minnesota-mallista hoitoa tarjoavia hoitopaikkoja on useita. Tulevaisuudessa tämänkaltaisten paikkojen tarve tulee lisääntymään.

Minnesota-mallisen hoidon ainoana tavoitteena on täysraittius ja sen seurauksena tasapainoinen elämä. Hoitotulokset ovat hyviä. Koko hoidon – perushoito, läheisviikonloppu ja jatkohoito – läpikäyneistä yli 90 prosenttia elää pysyvästi raitista elämää. Rehapissa tarjotaan lisäksi laadukasta läheishoitoa päihderiippuvaisten läheisille.

 

 

Lukijapalautetta

  • ”Hanhela kirjoittaa rohkeasti ja avoimesti vaikeasta ja liian usean ihmisen elämää koskettavasta aiheesta. Kirja antaa toivoa ja lohtua – riippuvuuksista voi päästä irti ja selviytyä. Tarinaan on helppo eläytyä myös ilman henkilökohtaisia kokemuksia riippuvuussairauksista. Tämä romaani ei takuulla jätä kylmäksi.”
   – Kirsi Kissis blogissaan Manykissis.blog
  • ”En malttanut laskea kirjaa käsistäni.”
  • ”Kyllä Anne-Riikka osaa kirjoittaa!”
  • ”Kiitos koskettavasta elämyksestä!”
  • ”Tämä kirja on aarre!”

Tuotetiedot

 • Kirjoittaja: Anne-Riikka Hanhela
 • Nimi: Riennän, Ruut, riennän elämään itseni näköiseen
 • ISBN: 978-952-69111-3-7
  • E-kirja (ePub) ISBN: 978-952-69111-4-4
 • Kansi
  • Kuvitus: Anne-Riikka Hanhela
  • Kansisunnittelu ja -toteutus: Kirsi-Maria Hiltunen
 • Sidottu kovakantinen kirja
 • Koko 17×23,5 cm
 • Sivuja 164, painettu korkeatasoiselle paperille (offset 140g)
 • Kieli suomi
 • Julkaistu toukokuussa 2019
 • Taitto Kirsi-Maria Hiltunen
 • Kustantaja Koikkela Kustannus, Ruukki, Suomi
 • Painopaikka Painotalo Plus Digital, Lahti, Suomi

Kirjan myyntipaikat

Saatavilla Koikkela Kustannuksen omasta verkkokaupasta alennettuun hintaan 20,00€ (sisältää alv 10%) – alennusta ovh-hintaan 7,00€ eli 26%.

E-kirja (ePub ISBN: 978-952-69111-4-4) saatavilla Ellibsin kautta hintaan 7,20€ (sisältää alv 10%).

Otteita ja lukunäytteitä kirjasta

”Ei elämä ole helppoa, Andrea, se on vaikeaa! Minäkin kärsin! Mutta en minä silti juo! Miksi minun pitää rakastaa niin lujaa, että se koskee? Luulin rakkauttamme pyhäksi ja kauniiksi, mutta sinä teet siitä rikkinäistä ja liian haavoittuvaa. Minä vihaan sinua, mutta silti olen tässä, kun palaat…”

 

”Miten vaikealta tuntuikaan myöntää, miten ahdistavaa nähdä ikäisiämme pariskuntia menemässä naimisiin, työntämässä kadulla lastenvaunuja. Huomata heidän tekevän ulkomaanmatkoja eksoottisiin paikkoihin. Minäkin halusin jossain vaiheessa perheen lapsineen, halusin matkustaa. Miksi ne eivät sopineet minun ja Andrean elämään? En toivonut ihmeitä!”

 

”Miten paha minusta on tullut, kun kuolemaa lapselleni ootan, että päättyis tää lohduton ikävä pojan silimistä, joihin en ennää näe, pelkkää tyhjää.”

 

”Minä, Andreasta liian riippuvainen Ruut. Minä, joka opintokäynneillä mielenterveysyksiköissä salaa mietin, oliko Andreasta tulossa mielenterveyshäiriöinen vai mitkä demonit häntä riivasivat? Miksi en löydä käyttäytymistieteiden kirjoista selityksiä Andrean tilaan? Jos hän menisi hoitoon, saisiko hän maanisdepressiivisen vai skitsofreenisen diagnoosin? Tai jonkin persoonallisuushäiriödiagnoosin? Eivätkö hänen silmistään katso joskus pirut?”

Lukunäytteitä kirjasta:

Näytesivuja kirjasta:

Arvostelukappale

Toimittajana tai arvostettuna kirjabloggaajana voit saada ilmaisen arvostelukappaleen. Tilaa kirja suoraan Koikkela Kustannukselta lähettämällä sähköpostia osoitteeseen

kirsimaria.hiltunen {et} koikkela.fi.

sisäpiiri lukutoukille
Lukutoukan oma kerho ? ?